ИЗЛОЖБА: Забрањивање књига у окупираној Србији 1941-1944

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, на основу архивске грађе и докумената који су сачувани у Библиотеци, приређена је изложба и објављена публикација „Забрањивање књига у окупираној Србији 1941-1944“.

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, на основу архивске грађе и докумената који су сачувани у Библиотеци, приређена је изложба и објављена  публикација „Забрањивање књига у окупираној Србији 1941-1944“.


На изложби је приказано како се радило у Универзитетској библиотеци под окупацијом, изложена су документа о раду Комисије и њених секција, спискови забрањених књига, књиге које је требало забранити. Такође су представљени и пропагандни немачки антисемитски, антисавезнички, антисовјетски и антимасонски плакати.

За време Другог светског рата, половином 1942. године у Универзитетској библиотеци почело је, на захтев Немаца, издвајање јеврејске литературе, марксистичко-комунистичке, као и антинемачких дела. За њих је образована посебна картотека која је, заједно са  књигама, требало да се смести у издвојено одељење и тамо држи под кључем.


Немачка војна команда доставила је већ састављен списак од неколико хиљада проскрибованих дела и часописа, међу којима је било много дела и из југословенске књижевности и захтевала да се са тог списка мора забранити тј. уништити 80 – 90% књига. Посебна комисија коју је оформило Министарство просвете и вера прегледала је књиге са овог списка. Рад ове комисије је био деликатан и одговоран. Али, захваљујући родољубивој одважности, одуговлачењу, вештим и смишљењим маневрисањем, књиге су спасене од уништења.


Објављивање ове архивске грађе и организовање изложбе су показали једну непознату, а важну, страну борбе за очување културног и националног интегритета током Другог светског рата.


Изложба ће бити отворена до краја јануара 2013. године.


Реализацију овог пројекта омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије.



27 - 12 - 2012