ИЗЛОЖБА Пољска књижевност у Србији на почетку XXI века

У организацији Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ и Амбасаде Пољске у Београду у понедељак, 21. октобра 2013. у 13 сати отварена је изложба ПОЉСКА КЊИЖЕВНОСТ У СРБИЈИ НА ПОЧЕТКУ XXI ВЕКА. Изложбу су отварили Шћепан Твардох, писац и Бисерка Рајчић, преводилац. Аутори изложбе су Цвета Костов и Наташа Васиљевић.

Повод за изложбу о пољској књижевности у Србији на почетку XXI века била је најава да ће Пољска бити почасни гост предстојећег 58. Београдског сајма књига. Времена за свеобухватну изложбу која би представила пољску књижевност у фондовима Универзитетске библиотеке није било, те смо се определили да изложимо онај део фонда који се тиче превода пољске књижевности у Србији од 2000. године до данас.

 

Изложене су монографије из фонда Универзитетске библиотеке у Београду, а неки од наслова који нам недостају позајмљени су за ову прилику од Библиотеке Катедре за славистику Филолошког факултета у Београду. Број објављених књига релативно је мали, иако смо уврстили и наслове из теорије књижевности, теорије уметности, есејистике и филозофије; као и оне које се тичу српско-пољских културних веза. Но управо разноликост садржаја и огроман број превода у часописима сведоче о живој комуникацији Србије и Пољске, због чега се надамо да ће ова изложба бити занимљива нашим корисницима у оној мери у којој је нама био занимљив рад на њеној припреми.

 

Списак изложених дела је општи, са поделом на монографске публикације и чланке објављене у периодици и у оквиру монографија из фондова Универзитетске библиотеке. Кратке биографске белешке у каталогу заправо су легенде прављене за потребе ове изложбе. У жељи да списак публикација буде што исцрпнији, каталог садржи и трећи део, који се налази на самом крају, а чини га попис публикација «које недостају», будући да Универзитетска библиотека не само да не купује књиге – јер буџет Министарства не предвиђа такву врсту екстраваганције већ десетак година – већ не добија ни обавезне примерке публикација, било које врсте, чак ни оних које надлежно Министарство финансира. Овај списак недостајућих наслова приложен је са надом да ће се наћи дародавци да попуне ову празнину, како би колекција пољске књижевности у нашем фонду била што потпунија, чиме би се стекла прецизнија представа о рецепцији пољске књижевности у Србији у XXI веку.

 


21 - 10 - 2013