ИЗЛОЖБА Уметност и печатња Милошевог доба

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у уторак 17. XII 2013. године у 17 часова отворена је изложба „Уметност и печатња Милошевог доба: Нови живот икона из дворске цркве Милоша Обреновића“.

У уторак, 17. XII  2013. године у 17 часова у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ отворена је изложба „Уметност и печатња Милошевог доба: Нови живот икона из дворске цркве Милоша Обреновића“. У оквиру изложбе можете да видите и део изложбе посвећен иконостасу дворске цркве Милоша Обреновића, који остварујемо захваљујући сарадњи са Републичким заводом за заштиту споменика култире из Београда. Аутори изложбе и каталога су Весна Шујица, Бранислава Поповић, Ружица Васић.

Изложбу је отворио проф. др Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке, а о конзервацији изложеног иконостаса говориле су Ружица Васић и Бранислава Поповић.   

„Књажеско србска печатња“ из доба Милоша Обреновића, добро опремљена и временом увежбана, преузела је штампање већег дела издања у Србији и другим земљама у којима су Срби живели. С тога, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, на увид јавности београдској и српској излаже књиге из фонда који чува у Одељењу реткости, а које су до изгнанства књаза Милоша из Србије, у овој штампарији и штампане.

Књаз Милош Обреновић, у долини топчидерског потока, подигао је владарски комплекс и опремио придворни храм. Тако је настала и олтарска преграда дворске капеле, посвећена Св. Петру и Павлу. Касније је у целости пренета у скромну цркву села Барич, посвећену Покрову Пресвете Богородице. Републички завод  за заштиту споменика културе из Београда предузео је конзерваторско – рестаураторске радове, после којих је одлучио да јавности представи целину доње зоне иконостаса. Горња зона, постављена на нову конструкцију, враћена је у баричку цркву.


Необично умеће и лепота дела сликара тог доба, навела је и нас, из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, да у сарадњи са Републичким заводом за заштиту споменика културе из Београда, организујемо ову изложбу, како бисмо очима београдске и српске јавности, макар донекле приближили дух и културу тога времена.


19 - 12 - 2013