ДАН СТУДЕНАТА: Отварање Мале простонародне дигиталне читаонице

Поводом Дана студената 4. априла у 11 часова Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ отвара Малу простонародну дигиталну читаоницу и почиње да пружа нове библиотечке услуге академској заједници Србије.

Част нам је да Вас позовемо на Дан студената 4. априла у 11 часова у Универзитетску библиотеку „Светозар Марковић“ када отварамо Малу простонародну дигиталну читаоницу и почињемо да пружамо нове библиотечке услуге академској заједници Србије.

 

Необичан назив нашег новог простора је историјска реминисценција на напор Вука Стефановића Караџића пре тачно 200 година.

 

На свечаности ће бити представљена Посебна дигитална колекција антиревизионистичке литературе о Првом светском рату која обухвата 16.000 страница дигитализованог материјала. Посетиоцима ћемо представити и  први у потпуности претражив корпус дигитализованих историјских новинских текстова са преко 400.000 страница на српском језику и ћириличном писму који обухвата раздобље од краја 19. и прве половине 20. века.

 

Од 4. априла корисницима библиотеке биће доступни нови технолошки алати за лакше и ефикасније коришћење библиотечких услуга – библиотечка апликација за андроид телефоне која приказује слободна места у читаоничким просторима Библиотеке, као и систем бежичног приступа интернету који покрива целу зграду Библиотеке.

 

Желимо у овом времену хаоса да нагласимо да је Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ матична установа за све високошколске библиотеке у нашој земљи и да њени чланови поред студената и истраживача Универзитета у Београду могу бити студенти и наставници свих универзитета у Србији који имају вољу за продубљивањем знања и самосталним истраживањем.


Овом приликом, током целог дана, сви студенти моћи ће да се учлане у Универзитетску библиотеку са 50% попуста.