ДАНИ БЕОГРАДА у Универзитетској библиотеци

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” позива све заинтересоване грађане да посете Библиотеку у оквиру Дана Београда, 16. и 17. априла од 11 до 13 часова.

У оквиру манифестације Дани Београда заинтересовани посетиоци ће моћи да обиђу Спомен собу Исидоре Секулић у којој се налазе лична библиотека Исидоре Секулић, намештај из њеног дома, уметничке слике и неки њени лични предмети – писаћа машина, перо, наочаре, рукописи. На основу усмене  жеље познате књижевнице, после њене смрти 1958. године, њена библиотека и рукописи припали су Универзитетској библиотеци.


Такође, посетиоци ће моћи да виде и чују део писма које датира од 16. априла 1867. Светислава Вуловића, ђака Велике школе, касније и ректора ове установе, који је присуствовао предаји кључева Београда кнезу Михаилу од стране Турака.

 «Него, најсвечанији беше дан, који ће ми остати дуже од свију других у памети, онај, кад нам кнез, пошто се прочита ферман, уђе с војском српском у град. Калимегдан беше пун света да се земље неје видело – странаца беше сила и из далека, градски бедеми такође беху начичкани турским гледаоцима (булама, децом турском и башибозуцима), а наш се свет збио до самих бедема, отворивши пута ка капији градској...»


Овом приликом ће бити изложени и бакрорези Београда из 18. века, и прва штампана књига у Београду, Четворојеванђеље из 1552. године. Београд је, као једини град на Балкану, средином XVI века имао своју штампарију. Београдско четворојеванђеље је сложено изузетно лепим, крупним словима чистог реза. Свечаном изгледу књиге доприносе заставице испред почетака.

Датум: 16. и 17. април
Време: 11:00-13:00
Дужина посете: 20 минута.

Напомена: простор је доступан за особе са инвалидитетом, обезбеђен је и паркинг иза зграде.
09 - 04 - 2014