ИЗЛОЖБА

Позивамо Вас у Уметнички центар Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ на отварање изложбе „Чуло додира“ Немање Николић Прике. Изложба ће бити отворена 21. октобра у 19 часова.

Немања Николић Прика рођен 1979. године у Београду. Завршио је Факултет примењених уметности и дизајна у Београду, смер керамика. Бави се светлећом инсталацијом, скулптуром и анимацијом. Имао је три самосталне изложбе и више групних изложби у земљи и иностранству. Радови му се налазе у колекцији Музеја примењених уметности у Београду и Народном музеју у Аранђеловцу.


На изложби под називом „Чуло додира“ представиће светлеће паное. Додир у овом контексту узет је као физичка, ментална, емотивна, духовна појава која се јавља у интеракцији са уметничким делом. Схватање додира на овај начин јавило се током процеса стварања и представља супротност отуђености савременог живота.


Светлећи панои/инсталације израђени су од папир-порцелана са дрвеним рамом. Сваки комад је ручни рад и сваки цртеж по порцелану је јединствен. Порцелан је прозиран и са изведеним интервенцијама утискивања добијени су различити нивои провидности, што изведеним формама линије и утиснутих поља даје интересантну игру светлости и сенки. Панои када су без светлости представљају рељефне слике, а са укљученом светлошћу изнутра добија се јединствени ефекат исијавања на утиснутим пољима порцелана.