Savremena kulturna scena Kube

U sredu, 20. juna sa početkom u 19 časova u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" Njena Ekselencija Mercedes Martinez Valdes, ambasadorka Republike Kube u Srbiji će otvoriti veče posvećeno savremenoj kulturnoj sceni Kube, nakon čega će Vilfredo Benitez održati predavanje „Savremena kultura i društvo Kube kroz programe Ludvig fondacije“. 

Na poziv Slobodne umetničke zadruge „Treći Beograd“ u Beograd je doputovao Vilfredo Benitez iz Ludvig fondacije Kube. Ova Fondacija osnovana je u Havani kao kulturni centar za promociju savremene umetnosti Kube i podržava mlade umetnike kreirajući dijalog između različitih kulturnih zajednica u svetu.

Vilfredo Benitez je jedan od osnivača i danas izvršni direktor Ludvig fondacije. Od 1995. godine vodi programe i projekte Fondacije koji obuhvataju vizuelne umetnosti, nezavisne studije kinematografije i kulture, kao i akademski program razmene sa Univerzitetom u Kubi, Evropi i SAD-u (Tisch škola umetnosti u Njujorku i Škola dizajna na Roud Ajlendu).

Fondacija igra važnu ulogu u kubanskom društvu posebno kroz svoj dokumentacioni centar audiovizuelne građe, jer se tu prikupljaju i arhiviraju informacije o savremenoj kulturnoj produkciji Kube.