IZLOŽBA O-sećanja Aleksandra Stanojeva

U Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” 29. aprila u 19 časova biće otvorena izložba „O-sećanja” Aleksandra Stanojeva.

„Svođenje životnih računa nije rezervisano samo za one vremešne. Inteligentna i emotivna osoba ih svodi u više navrata, svaki put kada postigne određeni stepen sazrevanja, kada pristigne do određenih, životno bitnih uvida. Posebno su značajni oni uvidi, koji proziru uloge najbližih i najdražih osoba. U trenucima kada se shvati da svaki njihov dobronamerni gest, niti mora, niti treba da se podrazumeva. U takvim trenucima svest se širi i započinje proces poštovanja prema nesebičnom davanju. U Aleksandrovom slučaju, prema roditeljskom samopregoru. Aleksandar je svoje očito slikarsko umeće, svoje izvrsne sposobnosti rasnog portretiste, stavio u službu omaža, s velikim razlogom. Jer, on je tu gde je, zahvaljujući neumornoj emociji roditelja. Ona je oživela njihove pitome likove, a umor u izrazu obasjala oreolskom svetlošću. Materijalizujući tragove oronulosti na kući, istakao je nepobitnu simboliku ove blagorodne žrtve. Ali i važnu simboliku prolaznosti. Svest o faktoru vremena i neumitnog protoka je još jedan dokaz sazrevanja bića. Ovu važnu spoznaju izražava slikama urbanog i otvorenog predela u godišnjedopskim menama. Što je opravdana prilika da rasplamsa urođeni osećaj za pikturalno i estetiku kolorizma. Očigledno sklon spoznajnim promišljanjima putem veoma delikatne simbolike, neće izostaviti takav pristup, ni kada se nađe pred otvorenim predelom. Kosim sunčevim zracima ističe čarobnu prerspektivu vidika, ali ga i zatvara zidom drveća, gde samo jedan procep vuče pogled u nedokučivu daljinu. Na ovom mestu magične fascinacije, Aleksandar je dopustio svojoj emotivnoj prirodi da prizor oboji poetikom magičnog realizma.”  


Vesna Todorović, likovni kritičar 
Aleksandar Stanojev je rođen 1987. godine. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, osnovne i master studije na smeru Primenjeno slikarstvo u klasi prof. Miroslava Lazovića.

Dobitnik je druge nagrade za crtež na konkursu regionalnog centra za talente “Mihajlo Pupin” iz Pančeva 2006. godine, a 2011. i 2012. prve nagrade za studentski rad u mozaiku na sajmu kamena Stone expo u Kragujevcu  2012. godine.

Kao deo tima ili samostalno radio je na oslikavanju i izradi mozaika za veliki broj javnih i sakralnih objekata.

Do sad izlagao na 17 grupnih izložbi. Ovo mu je druga samostalna izložba.

 


28 - 04 - 2014