IZLOŽBA slika, crteža i objekata Koštane Đurić - Konji

Pozivamo Vas u Umetnički centar Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, Bulevar kralja Aleksandra 71, na otvaranje izložbe slika, crteža i objekata Koštane Đurić „KONjI“. Izložba će biti otvorena y četvrtak, 7. avgusta u 19 časova.

Koštana Đurić je mlada beogradska slikarka i dizajnerka. Njen rad je u mnogo čemu zanimljiv i dopadljiv. Preplitanjem umetničkih medija, od kombinovanja različitih slikarskih i crtačkih tehnika pa sve do ozbiljnog dizajnerskog opusa i izleta u primenjenu umetnost, Koštana Đurić ostaje uvek dosledna jednoj jedinoj temi, a to je sloboda.
Motivi koje ova umetnica prikazuje na svojim platnima, objektima, crtežima, pa čak i na nakitu najčešće su divlji konji.

Konj je oduvek smatran pametnom, hrabrom, vrednom životinjom koja je u stanju da izdrži najveći napor.

Od kada su pripitomljeni konji su čoveku bili uvek od pomoći. U lovu, u boju, na njivi, konj je čoveku potčinjen, ali konji koje slika Koštana Đurić su slobodni, neukroćeni, ponosni, srećni.

Na platnima, uglavnom velikog galerijskog formata, Koštana je oslikala krda divljih konja u galopu, koristi jarke boje, kompozicija je mahom sagledana iz gornjeg rakusa u inverznoj perspektivi pa ostavlja utisak svežeg, savremenog likovnog izraza.

Kroz nađene objekte tretirane na ravnopravan način kao i platna, Koštana nas uvodi u treću dimenziju ostavljajući vidljiv identitet i namenu predmeta koje je oslikavala.

U izloženim crtežima umetnica je možda na najneposredniji način dočarala atmosferu slobode i potrebe za kretanjem.

Izložbom „Konji“ Koštana Đurić je zaokružila svoju do sada najobimniju seriju radova. Ovaj opus izložen u Galeriji Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ čini izuzetno sadržajan ambijent za ljubitelje slikarstva, ali i za najširu publiku.

 

Vojislav Radovanović

slikar i novinar

 


Biografija umetnika


Koštana Đurić rođena je u Zagrebu 1981.godine. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu upisala 1999. godine u klasi profesora Slobodana Roksandića, a diplomirala je 2004. godine u klasi profesora Dragana Jovanovića. Član je ULUS-a u statusu slobodnog umetnika od 2009.godine. Učestvovala je i izlagala na samostalnim i brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Takođe se bavi izradom umetničkog nakita ODSUSTVO SIMETRIJE. Živi i radi u Beogradu.