Niče i 2001: Odiseja u svemiru

U organizaciji Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ i Filološkog fakulteta u Beogradu održano je predavanje „Niče i 2001: Odiseja u svemiru" 15. marta 2012. godine u 19 časova u Univerzitetskoj biblioteci, Bulevar kralja Aleksandra 71. Predavanje je održao jedan od najuglednijih antropologa današnjice Prof. dr H. Džejms Birks sa univerziteta Kanisius, SAD.

Ovim predavanjem započinje ciklus „Fenomen slučajnih otkrića na preseku nauke, filozofije i umetnosti“. U okviru ovog ciklus ugledni predavači iz zemlje i inostranstva osvetliće različite oblasti naučnog delovanja u pokušaju da se podstakne fenomen slučajnih otkrića (Serendipity) koji danas predstavlja polugu naučnog napretka od koje se očekuju najveći rezultati u kreiranju sinergetskih efekata multidisciplinarnih istraživanja. U okviru narednih događaja u ovom ciklusu u Beogradu će govoriti ugledni naučnici, filozofi i umetnici iz Švedske, Holandije, Velike Britanije, SAD i Srbije.

Do kraja marta 2012. posetioci će moći da vide izložbu „Niče i 2001: Odiseja u svemiru“ u Univerzitetskoj biblitoeci „Svetozar Marković“. Autori izložbe su prof. dr H. Džejms Birks i Adam Sofronijević.