Third Belgrade i MoTA / TRIBE

Third Belgrade i MoTA / TRIBE (mreža Residency prostora za istraživače i umetnike) gostovali su u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu u četvrtak 20.12.2012.

Third Belgrade i MoTA / TRIBE (mreža Residency prostora za istraživače i umetnike)

gostovali su u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu


Četvrtak 20.12.2012. u 19 satiTRIBE je nova mreža Residency prostora na Balkanu i istočnoj Evropi, s naglaskom na istoku. TRIBE mreža nudi mogućnosti residency boravka u gradovima kao što su Ljubljana, Prag, Istanbul, Nicosia, Beograd i na drugim mjestima. TRIBE rezidencije su otvorene kako za istraživače (kustosi, kulturni radnici, humanisti …), tako i za umetnike istraživače.


TRIBE mreža ima za cilj da ispita vitalna kulturna, politička i društvena pitanja, i to na način koji će proizvesti nove perspektive.


Sve TRIBE organizacije su specifične u njihovom lokalnom kontekstu i čine prve korake u izgradnji AIR programa u cilju proizvodnje i istraživanja u eksperimentalnoj umetnosti, utemeljenoj na tzv. novim medijima. Mreža takođe podstiče razmenu između tih mesta, proizvodnju i unapređenje međunarodnih tranzitornih umetničkih radova. Sve organizacije objedinjuje verovanje u mogućnost izgradnje infrastrukture za umetničko istraživanje, proizvodnju i reprezentaciju, a u svrhu revitalizacija umetničkih scena tzv. istoka koje su do sada ili bile zatvorene ili jednostavno nedovoljno poznate.


TRIBE je:

  • mreža AIR rezidencija za umetnike i istraživače
  • šared residency model u kojem svaki rezident živi i radi u nekoliko gradova
  • platforma za produkciju i istraživanje u okviru Transitory Art-a
  • mreža posvećena istoku koja bi trebala da funkcioniše kao protivteža već razvijenom sistemu zapadne umetničke scene


Online proces: TransitoryArt.org je dinamički web blog i služi kao ključni alat projekta, koji će sadržavati podatke svih partnera i pozvanih gostiju, a istovremeno će se razvijati kao izvor ideja, umetničkih radova i tekstova.

Taj alat će takođe služiti da se ispitaju mogućnosti weba u funkciji prelaznog medija relevantnog koncepta za celu regiju i šire.


Otvoren poziv će biti objavljen u toku decembra 2012. za rezidencije koje počinju od marta 2013!

www.motamuseum.com/residency
www.trecibeograd.com


Moderator:
Martin Bricelj Baraga