Kamen u arhitekturi i umetnosti

U Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ će od 18. 02. do 05. 03. biti predstavljeni mozaici, skulpture i arhitektonski projekti stvaralaca iz Srbije, Hrvatske i Makedonije nagrađeni na drugoj međunarodnoj izložbi „Kamen u arhitekturi i umetnosti“ u Kragujevcu u organizaciji udruženja Kamen Srbije i Kamena kolonija i radovi umetnika po pozivu.


Na Drugoj međunarodnoj izložbi „Kamen u arhitekturi i umetnosti“ 2013. godine koja će se održati od 18. februara. do 5. marta u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u organizaciji Kamene kolonije, biće predstavljeni mozaici, skulpture i arhitektonski projekti stvaralaca iz Srbije, Hrvatske i Makedonije nagrađenih na drugoj međunarodnoj izložbi „Kamen u arhitekturi i umetnosti“ u Kragujevcu i učesnika ranijih izložbi u organizaciji udruženja Kamen Srbije i Kamena kolonija.

Koncept izložbe kao mesta susreta umetnika, kritičara i publike, zasniva se na predstavljanju različitih umetničkih izraza koji kroz svoju kreaciju povezuju nasleđe sa savremenim i naučnim pristupom u razmišljanju i obradi kamena kroz vekove. Tako se postigla fina sinergija radova već afirmisanih umetnika i autora mlađe generacije, a otvorila su se vrata i onima koji tek završavaju studije umetnosti i nalaze se na početku karijere. Ostvarenja deluju optimistički i predstavljaju svojstvenu odbranu tradicionalnih likovnih obrazaca.

Na izložbi će biti prikazani svi nagrađeni radovi na kolonijama, a selekciju ostalih radova će obaviti prof. Miroslav Lazović (fakultet primenjenih umetnosti, Beograd), Milena Belenzada (FILUM, Kragujevac), prof. Vladan Martinović (Visoka škola za dizajn kamena, Aranđelovac), prof. Milun Garčević (ALU Zagreb) i Zoran Đajić (Udruženje Kamena kolonija).

U okviru izložbe „Kamen u arhitekturi i umetnosti“ održaće se predavanja o kamenu kao materijalu u građevinarstvu, arhitekturi i umetnosti pod nazivom „Harmonija prirode i duhovnosti u kamenu“. Ova predavanja predočavaju neophodnost spoja nauke i umetnosti. Uvodno predavanje „Upotreba kamena u arhitekturi i umetnosti“ održaće dipl. inž. geologije Zoran Đajić. O temi „Poreklo boje u sedimentima“ govoriće prof. Nebojša Vasić, redovni profesor Rudarsko-geološkog fakulteta. Tema predavanja prof. Miroslava Lazovića biće „Tehnike izrade mozaika“ a prof. Vladana Martinovića „Egzogene promene stenske mase i likovna poetika u kamenu“.

Zadovoljstvom nam je da izložimo i prošlogodišnje nagrađene radove. Žiri u sastavu:
dr Vladan Martinović, Rade Prvulović, Rada Prvulović i Zoran Đajić
dodelio je sledeće nagrade:

Izložba mozaika:
Prva nagrada
Borislav Nježić

Kolonija mozaika:
Prva nagrada
Snežana Đakanović
Druga nagrada
Vesna Cvetić
Treća nagrada
Nataša Dimitrijević

Izložba skulptura:
Prva nagrada
Petar Đurić

Kolonija skulptura:
Prva nagrada
Ivan Jeremić
Druga nagrada
Nikola Matović
Treća nagrada
Goran Devlić

Arhitektonski projekti :
Prva nagrada
Studio „S“
Druga nagrada
Studio „Off“

Posebna nagrada za negovanje starih zanata:
Ivan Đorđević Radionica „Klesar“

Ostali učesnici izložbe su:
Nataša Dimitrijević
Mihailo Stošović
Peđa Todorović
Snežana Bekrić
Vesna Karakaš
Snežana Đakonović
Olivera Nikolić
Petar Vujošević
Milena Belenzada
Milena Vitorović
Ljilja Rivić
Jelica Vuković
Bisenija Tereščenko
Bora Nježić
Danilo Marinković
Katarina Roganović
Maja Đurović
Gordana Jovanović
Tatjana Benderać Vučićević
Stefan Stančić


Informacije o prethodnoj izložbi možete pogledati na adresi Umetničkog centra
http://arhiva.unilib.rs/cirilica/vest/114/izlozba-kamen-u-arhitekturi-i-umetnosti

Digitalnu verziju kataloga možete prelistati na
http://issuu.com/umetnickicentarubsm/docs/kamen_katalog_unilib