24.maj dan Univerzitetske biblioteke

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković” ove godine svoj dan obeležava simbolično, budući da su okolnosti u toku prethodnih dana dramatično promenile mnoge živote na način prema kojem ne možemo biti ravnodušni. Zato Dan slovenske pismenosti, praznik uspomene na prosvetitelje Ćirila i Metodija koji je i dan naše Biblioteke, obeležavamo sasvim skromno uz izložbu novih knjiga.

„Univerzitetska biblioteka je svojina i oblast svih instituta i fakulteta, zajedničko dobro naše, tekovina Univerziteta kao celine. Gotovo da čovek kaže da u Beogradu nema ništa lepše od ove Biblioteke. Ona je resavsko zlato o kojem pišu naši stari spomenici. Najzad, radost je naša naročito velika kad pomislimo kakve će ogromne usluge Biblioteka činiti i u budućnosti. Ona će ih naročito činiti trima redovima naše škole i građanstva našega: 1) nastavnicima Univerziteta i naučnim radnicima uopšte, 2) učenicima Univerziteta, 3) svima koji knjigu vole. Za naučni rad Univerzitetska biblioteka je potrebna kao nasušni hleb. Bez nje nema toga rada, u krajnjoj analizi nema ni Univerziteta.”

(Pavle Popović na otvaranju Biblioteke, Univerzitetska biblioteka od začetka do 1926., str. 147)

 

Izložene knjige dobijene su na poklon krajem prethodne godine od Centra za promociju nauke i Narodne biblioteke Srbije, zahvaljujući razumevanju i podršci Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. 

 

Centar za promociju nauke na 58. Beogradskom sajmu knjiga predstavio je celokupno naučno izdavaštvo u Srbiji – čak hiljadu pedeset monografskih i periodičnih publikacija koje predstavljaju realan presek stanja i razvoja domaće nauke. Sve one ustupljene su krajem prošle godine Univerzitetskoj biblioteci, u skladu sa praksom da se četiri univerzitetske biblioteke rotiraju kao primaoci izloženih izdanja. Narodna biblioteka Srbije nam je velikodušno ustupila deo oglednih primeraka otkupa za 2012.godinu, pa smo svoju kolekciju upotpunili sa još trista pedeset biranih naslova.

 

Posebno treba istaći da je Ministarstvo kulture i informisanja ove godine uključilo našu Biblioteku u redovni otkup novih izdanja, te ćemo sledećeg meseca dobiti preko pet stotina publikacija izabranih iz prošlogodišnje produkcije, a jedan deo ovih naslova moći ćemo da uputimo drugim univerzitetskim bibliotekama, pre svega u Nišu i Kragujevcu.

 

U situaciji kada se bližimo desetoj godini otkako se sredstva za publikacije ne izdvajaju, ovakve inicijative pomažu nam da zadržimo ono mesto koje je Pavle Popović u svome govoru namenio Biblioteci i mi na tome zahvaljujemo svima koji su nam pomogli.