IZLOŽBA

Pozivamo Vas u Umetnički centar Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ na otvaranje izložbe „Čulo dodira“ Nemanje Nikolić Prike. Izložba će biti otvorena 21. oktobra u 19 časova.

Nemanja Nikolić Prika rođen 1979. godine u Beogradu. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, smer keramika. Bavi se svetlećom instalacijom, skulpturom i animacijom. Imao je tri samostalne izložbe i više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Radovi mu se nalaze u kolekciji Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu i Narodnom muzeju u Aranđelovcu.


Na izložbi pod nazivom „Čulo dodira“ predstaviće svetleće panoe. Dodir u ovom kontekstu uzet je kao fizička, mentalna, emotivna, duhovna pojava koja se javlja u interakciji sa umetničkim delom. Shvatanje dodira na ovaj način javilo se tokom procesa stvaranja i predstavlja suprotnost otuđenosti savremenog života.


Svetleći panoi/instalacije izrađeni su od papir-porcelana sa drvenim ramom. Svaki komad je ručni rad i svaki crtež po porcelanu je jedinstven. Porcelan je proziran i sa izvedenim intervencijama utiskivanja dobijeni su različiti nivoi providnosti, što izvedenim formama linije i utisnutih polja daje interesantnu igru svetlosti i senki. Panoi kada su bez svetlosti predstavljaju reljefne slike, a sa uključenom svetlošću iznutra dobija se jedinstveni efekat isijavanja na utisnutim poljima porcelana.