ВЫСТАВКА живописи, графики и объектов Коштаны Ђжурич - Лошади

Мы приглашаем Вас в художественный центр Университетской библиотеки "Светозар Маркович", Бульвар короля Александра 71, на открытие выставки живописи, графики и объектов Коштаны Джурич "Лошади". Высатавка откроется в четверг, 7. августа в 19:00.

Коштана Ђурић је млада београдска сликарка и дизајнерка. Њен рад је у много чему занимљив и допадљив. Преплитањем уметничких медија, од комбиновања различитих сликарских и цртачких техника па све до озбиљног дизајнерског опуса и излета у примењену уметност, Коштана Ђурић остаје увек доследна једној јединој теми, а то је слобода.
Мотиви које ова уметница приказује на својим платнима, објектима, цртежима, па чак и на накиту најчешће су дивљи коњи.

Коњ је одувек сматран паметном, храбром, вредном животињом која је у стању да издржи највећи напор.

Од када су припитомљени коњи су човеку били увек од помоћи. У лову, у боју, на њиви, коњ је човеку потчињен, али коњи које слика Коштана Ђурић су слободни, неукроћени, поносни, срећни.

На платнима, углавном великог галеријског формата, Коштана је осликала крда дивљих коња у галопу, користи јарке боје, композиција је махом сагледана из горњег ракуса у инверзној перспективи па оставља утисак свежег, савременог ликовног израза.

Кроз нађене објекте третиране на равноправан начин као и платна, Коштана нас уводи у трећу димензију остављајући видљив идентитет и намену предмета које је осликавала.

У изложеним цртежима уметница је можда на најнепосреднији начин дочарала атмосферу слободе и потребе за кретањем.

Изложбом „Коњи“ Коштана Ђурић је заокружила своју до сада најобимнију серију радова. Овај опус изложен у Галерији Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ чини изузетно садржајан амбијент за љубитеље сликарства, али и за најширу публику.

 

Војислав Радовановић

сликар и новинар

 


Биографија уметника


Коштана Ђурић рођена је у Загребу 1981.године. Факултет ликовних уметности у Београду уписала 1999. године у класи професора Слободана Роксандића, а дипломирала је 2004. године у класи професора Драгана Јовановића. Члан је УЛУС-а у статусу слободног уметника од 2009.године. Учествовала је и излагала на самосталним и бројним групним изложбама у земљи и иностранству. Такође се бави израдом уметничког накита ОДСУСТВО СИМЕТРИЈЕ. Живи и ради у Београду.