ИЗЛОЖБА "У трагању за смислом"

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ (Булевар краља Александра 71) у четвртак, 7. новембра 2013. у 13 сати отвара се изложба "У трагању за смислом" у част два значајна јубилеја: 100 година од рођења Албера Камија и почетка објављивања дела "У трагању за изгубљеним временом" Марсела Пруста (1913-2013).

ИЗЛОЖБА У УНИВЕРЗИТЕТСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ У ЧАСТ ЈУБИЛЕЈА АЛБЕРА КАМИЈА И МАРСЕЛА ПРУСТА

 

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ (Булевар краља Александра 71) у четвртак, 7. новембра 2013. у 13 сати отвара се изложба "У трагању за смислом" у част два значајна јубилеја: 100 година од рођења Албера Камија и почетка објављивања дела "У трагању за изгубљеним временом" Марсела Пруста (1913-2013). Ова изложба је пета по реду у оквиру серије "Класици светске књижевности: јубилеји"  коју од 2010. године Универзитетска библиотека организује у сарадњи са Филолошким факултетом Универзитета у Београду.

 

Изложбу свечано отвара директор Француског института у Београду, господин Жан-Лик Гестер. У програму учествују и професорке Филолошког факултета, др Јелена Новаковић са Катедре за романистику и др Адријана Марчетић са Катедре за општу књижевност. Аутори изложбе и пратећег каталога су Вука Јеремић и Драгана Михаиловић, библиотекари саветници у Универзитетској библиотеци.

 

У изложбеним витринама могу се видети оригинална и преведена дела Пруста и Камија, као и публикације које садрже тумачења њиховог стваралаштва: монографије, чланци у зборницима и периодици, докторске дисертације, приручници, историје књижевности. Ова грађа је разврстана по језицима: француском, српском и другим, а на исти начин је пописана и у пратећем каталогу који садржи преко 360 библиографских јединица. Осим библиографије, каталог садржи хронологију живота и рада оба писца у француском и европском културно-историјском контексту, хронологије првих издања, одломке из најзначајнијих огледа и студија, друге занимљиве прилоге и мноштво илустрација које допуњују утисак о специфичним и међусобно тако различитим биографијама које су текле у историјски бурном и стваралачки плодном раздобљу од Прустовог рођења 1871. године до Камијеве погибије 1960.

 

Превасходна намера аутора изложбе је да представе богатство фонда Универзитетске библиотеке, али и да посетиоцима приближе ремек дела највећих светских писаца свих времена и тако их подсете на вредност и значај књиге и читања. Са обиљем материјала распоређеног на преко двеста страница, пратећи каталог је приређен да послужи и као користан приручник за студенте књижевности, и као интересантно штиво за љубитеље, и као подстицај за оне који се први пут срећу са стваралаштвом Марсела Пруста и Албера Камија.

 


07 - 11 - 2013