Универзитет у Београду још бољи на Шангајској листи

Универзитет у Београду ове године се нашао међу 400 најбољих светских универзитета на Шангајској листи.

Године 2012. први пут је сврстан у групу универзитета између 401. и 500. места, а ове године заузео је још бољу позицију, између 301. и 400. места. Универзитет у Београду нашао се и на листи водећих универзитета из области физике и математике пласирајући се између 151. и 200. места.


Шангајску листу, једну од најутицајнијих листа која рангира најбоље универзитете у свету, сваке године објављује универзитет Циао Тонг из Шангаја. Критеријуми који се узимају у обзир, између осталог, су број добитника Нобелових награда и Филдсових медаља који су похађали универзитет или раде на универзитету, број и квалитет научних радова.


Треба истаћи да осам земаља Европске уније нема своје универзитете на листи од 500 најбољих, а да од су од земаља јужне и источне Европе бољи пласман од Универзитета у Београду имају само Ломоносов универзитет у Москви и Карлов универзитет у Прагу.


Овај успех Универзитета у Београду остварио је огромним залагањем научника са факултета и института у саставу Универзитета у Београду, који су дали значајан допринос развоју образовања и науке у Србији.