VRHOVI ENGLESKOG ROMANA

Univerzitetska biblioteka ''Svetozar Marković'', Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu i Britanski savet u Beogradu imaju posebnu čast i zadovoljstvo da Vas pozovu da pogledate izložbu VRHOVI ENGLESKOG ROMANA - u čast jubileja Dikensa, Džojsa i Virdžinije Vulf - povodom 200 godina od rođenja Čarlsa Dikensa (1812-2012) 130 godina od rođenja Džejmsa Džojsa i Virdžinije Vulf (1882-2012).

details

Dani evropske baštine u Univerzitetskoj biblioteci

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“  od utorka 25.09. do četvrtka 27.09.2012. zainteresovani građani mogu da posete spomen sobu Isidore Sekulić, kao  i ostale delove istorijski zanimljive zgrade Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ od utorka do četvrtka u 13 časova. 

details

King Kong u Univerzitetskoj biblioteci

U organizaciji Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ i Filološkog fakulteta u Beogradu 23. avgusta 2012. godine u Univerzitetskoj biblioteci održano je predavanje ''King Kong i simbolizam''. Predavanje je održao jedan od najuglednijih antorpologa današnjice prof. dr H. Džejms Birks sa Univerziteta Kanisius, SAD. details

Genetički inženjering u službi čovečanstva

Izložba „Genetički inženjering u službi čovečanstva“
otvorena je 27. juna 2012. godine u prizemlju Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

details

Održan razgovor na temu „Normalizacija kulture u depolitizaciji istorije”

Umetnički Centar Univerzitetske Biblioteke “Svetozar Marković” je 3. jula 2012. organizovao razgovor sa Nikolom Radićem Lucatijem o upotrebi kulture i umetnosti u procesu normalizacije, kojim se problematične ideje i akcije uobličavaju u kulturno prihvatljive forme. Razgovor je vođen na osnovu primera koji ilustruju promene karaktera upotrebe mesta od istorijskog značaja i relativizacije kulturnog nasleđa manjina u post-tranzicionim društvima, primenom “normalizacije” u projektima stvaranja etničkih monokultura u okviru zajedničkog ex-Yu i evropskog kulturnog prostora. details

Stogodišnjica prvog učešća Srbije na Olimpijskim igrama

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“, uoči otvaranja Olimpijskih igara u Londonu, postavljena je izložbaStogodišnjica prvog učešća Srbije na Olimpijskim igrama (1912-2012).

details

Joca Vujić

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković" povodom Dana Biblioteke, otvorena je izložba Joca Vujić, veliki dobrotvor Beogradskog univerziteta i Univerzitetske biblioteke u četvrtak 24. maja 2012. u 12 časova.

details

HISPANSKA KNjIŽEVNOST U SRBIJI NA POČETKU XXI VEKA

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", Ambasada Španije u Beogradu, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu i Institut Servantes u Beogradu Vas pozivaju da pogledate izložbu HISPANSKE KNjIŽEVNOSTI U SRBIJI NA POČETKU XXI VEKA.

details

Plač Serbiji

U Univerzitetskoj biblioteci «Svetozar Marković» je, povodom 250 godina od objavljivanja pesme Plač Serbiji, otvorena izložba o njenom autoru, Zahariju Orfelinu (1726-1785), jednom od najznamenitijih  Srba u XVIII veku. details